Avoimia luentoja Canthista Lahdessa, Helsingissä ja Jyväskylässä

UUTISKIRJE
23.1.2019

Avoimia luentoja Canthista Lahdessa, Helsingissä ja Jyväskylässä

Suomalaisilla historiapäivillä on 9.2. lauantaina mahdollisuus kuulla mielenkiintoisia esityksiä Minna Canthista. Susanna Sirén-Valanta toimii puheenjohtajana ohjelmakokonaisuudessa. Puhujina ovat FT Minna Maijala, ohjaaja Heini Tola sekä professori Ilkka Nummela.

Suomalaiset historiapäivät järjestetään 8.–9.2. ja tapahtuma on avoin kaikille.

Lisätietoja ohjelmasta

Helsingin työväenopisto järjestää kaikille avoimen neljän luennon sarjan Minna Canth – radikaali vapauden ja tasa-arvon puolustaja 14.1. – 11.2. Keskustakirjasto Oodin auditoriossa. Luennoilla tarkastellaan Canthin eri puolia. Luennot ovat itsenäisiä tilaisuuksia ja niihin on vapaa pääsy.

Luennot:
4.2. Sotaisa luonto ja lempeä sydän – Minna Canthin opissa kirjailijaksi / kirjailija Sirpa Kähkönen
11.2. Canthista 2000-luvulle – naisliikkeen pitkä kaari / tietokirjailija, FT Maritta Pohl

Lisätietoja Oodin sivuilta

Jyväskylän Kansalaisopiston yleisöluennossa 12.3. pääkirjastossa luennoi professori emeritus Ilkka Nummela aiheesta ”Vekseleiden varjosta melkein kauppaneuvokseksi. Minna Canth, kauppias”.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin tapahtumakalenterista

Minna Canthista ruotsinkielistä opetusmateriaalia helmikuussa

Canthin juhlavuoden kunniaksi Svenska nu -verkosto tuottaa Minna Canth -aiheisen ruotsinkielisen verkko-oppimateriaalin yhteistyössä Minna Canthin seuran kanssa. Materiaali on suunnattu ruotsin kielen opetukseen yläkoulu- ja lukioikäisille opiskelijoille ja se sisältää kaksi sanastoltaan eritasoista harjoituskokonaisuutta.

Materiaali johdattaa oppilaat videoin, äänitiedostoin ja kuvin Minna Canthin aikaan ja tutustuttaa oppilaat hänen monipuoliseen elämäntyöhönsä kirjailijana, lehtinaisena sekä yhteiskuntavaikuttajana ja tasa-arvon ja tyttöjen koulutuksen edistäjänä. Materiaalissa nostetaan myös esiin Canthin kaksikielisyys ja lisätään oppilaiden ymmärrystä kielitaidon merkityksestä. Tehtävät kehittävät oppilaiden kykyä ilmaista
mielipiteensä ruotsiksi ja luo yhtäläisyyksiä Canthin ja tämän päivän yhteiskunnan välille pohtien: ”Mitä Minna tekisi?”

Oppimateriaali on maksuttomasti oppilaitosten käytössä Svenska nu:n oppimateriaalisivuilla www.plugganu.fi helmikuussa 2019.

Minna Canth -aiheiset kangaskuosit Eurokankaan mallistoon

Perheyritys Eurokankaan järjestämän kuosisuunnittelukilpailun satona syntyi Minna Canthille tärkeiden teemojen kuten vapauden, rakkauden ja tasa-arvon innoittamia designkuoseja. Voittajakuosit ja niiden suomalaiset suunnittelijat julkaistaan alkuvuoden aikana. Sisustukseen ja vaatetukseen sopivat kuosit tulevat myyntiin kaikkiin Eurokankaan myymälöihin maaliskuussa 2019.

Lisätietoja: heidi.keskikyla [at] eurokangas.fi

Canthin sanoissa on voimaa

Minna Canthia ja hänen tuotantoaan käsittelevää kirjallisuutta julkaistaan talven aikana runsaasti.

Canthia tutkineelta FT Minna Maijalalta on ilmestynyt useita teoksia Canthista. Uusimpia ovat esseekokoelma Punaiset kengät – Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta (Otava) sekä Maijalan esipuheella varustettu Canthin novellien kokoelma Ihmisen kuvia (Gummerus). Maijalan kirjoittama elämäkerta Hellä, herkkä hehkuvainen – Minna Canth (Otava) on saatavissa myös äänikirjana, lukijana Leena Rapola.

Helmikuussa ilmestyy antologia Mitä Minna Canth todella sanoi? (WSOY), johon FT, toimittaja Suvi Ahola on koonnut ja kommentoinut Canthin merkittäviä lehtitekstejä sekä katkelmia novelleista ja näytelmistä.

Canth on mukana myös kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen Heistä tuli taiteilijoita -teoksessa (WSOY, kuv. Riikka Sormunen). Siinä on fiktiivisiä muotokuvia tytöistä, joista kasvoi eri alojen suomalaisia naistaiteilijoita.

Katso muut kirjauutuudet ja Canth-aiheiset tapahtumat sivuiltamme

Canthia sielua ja ruumista säästämättä

Uusi Teatterimuseon näyttely ”Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli” avautuu yleisölle 20.3.2019 Kaapelitehtaalla. Näyttely antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto ja Minna Canthin seura.

Lisätietoja: Ilona Kemppainen, Teatterimuseo, ilona.kemppainen [at] teatterimuseo.fi

 

————————————————————

Haluaisitko jatkossa uutiskirjeemme sähköpostiisi? Liity postituslistallemme ja pysyt kartalla Minna Canth -asioissa!

Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö, Waldemar von Frenckellin rahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.