Kirjallisuutta Minnasta

Minna Canth inspiroi edelleen. Vuoden 2018 ja 2019 aikana julkaistiin useita uusia kirjoja Minna Canthista ja esitettiin hänen näytelmiään.

Kirjallisuutta

Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) (Into), Ida Salmisen ja Riikka Salmisen Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa (S&S) ja Elina Tuomen Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa (S&S) ovat nuorille lukijoille suunnattuja kokoomateoksia, joissa kuvataan Minna Canthin elämää ja tekoja.

Naisia nimittäin – Kirjallisuutemme naishahmoja (SKS) esittelee 50 kirjallista henkilöä, Minna Canthin tuotannosta mm. Anna Liisan ja Hannan. Kirjoittajat ovat Tuula Uusi-Hallila ja Anne Helttunen. Ilmestyy 8.3.2019.

Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Riikka Sormusen kuvittama Heistä tuli taiteilijoita (WSOY) rohkaisee novellien, runojen ja vesiväritöiden voimalla nuoria kurottamaan kohti unelmiaan. Niin teki myös nuori Minna Canth, yksi teoksen kahdestatoista naisesta. Ilmestyy alkuvuodesta 2019.

Neljä Canthin novellia julkaistiin äänikirjoina Minna Canthin päivänä 19.3.2018. Novellit Kotoa pois, Lain mukaan, Ompelija ja Laulaja luki näyttelijä Elina Knihtilä. Novellit ovat kuunneltavissa Storytel-palvelussa.

Gummerus julkaisi syyskuussa Minna Rytisalon kirjoittaman Rouva C. -romaanin. Teos kuvaa Nuoren Minna Canthin elämää, hänen avioliittoaan ja kasvuaan naisten oikeuksien puolustajaksi.

Lasten kuvitettu tietokirja Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot kertoo, miltä Minna Canthin puuhakas elämä näyttää lapsen silmin. Se kertoo Minnan toukokuisesta päivästä Kuopiossa vuonna 1888. Kirjan kirjoittaa Leena Virtanen ja kuvittaa Sanna Pelliccioni. Kirja ilmestyi syksyllä 2018 ja se aloittaa Suomen supernaisia -kirjasarjan (Teos).

Valikoimaan Minna Canth – Ihmisen kuvia (Gummerus) on koottu Canthin tuntemattomampia novelleja. Minna Maijalan toimittama kokoelma nostaa esiin Canthin kiinnostusta ihmisen psyykeä ja ajan lääketiedettä kohtaan. Maijalan laaja esipuhe taustoittaa Canthin henkilöhahmoja ja heidän kohtaloitaan. Novellit korostavat Canthin kirjallisen työn klassista ajattomuutta ja nostaa hänet dialogiin monien maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Ilmestyi tammikuussa 2019.

Minna Maijalan teos Punaiset kengät – Minna Canthista, rakkaudesta ja vallasta (Otava) avaa keskusteluja nykyajasta Minna Canthin innoittamana. Ilmestyi tammikuussa 2019. Elämäkertateos Minna Canth – Herkkä, hellä, hehkuvainen (Otava, 2014) on jatkuvasti saatavana nidottuna ja sähkökirjana. Saatavissa on myös Maijalan teos Kultakauden maanalainen vastarinta (Otava, 2017).

Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen kuvittama tarinallisen tietokirja Ihmeellinen Minna ja suomalaiset suurnaiset ilmestyy tammikuussa 2019. Sen kehystarina sijoittuu Kuopioon ja lähtee liikkeelle Minna Canthista. Kirja rohkaisee tyttöjä osallistumaan yhteiskunnan rakentamiseen (Tammi).

Suvi Aholan toimittamaan kokoelmaan Mitä Minna Canth todella sanoi? on koottu mielipidekirjoituksia Canthin teoksista, kirjeistä ja lehtiartikkeleista. Se sisältää näkemyksiä niin naisista, miehistä ja tasa-arvosta kuin juopottelusta, seksistä, työstä ja taiteesta. Kokoelma ilmestyy helmikuussa 2019 (WSOY).

Minna Canthin elämään ja tuotantoon liittyvä uutuuskirjojen tarjonta täydentyy syyskuussa 2019,  kun lasten- ja nuortenkirjallisuuden  Finlandia-palkinnon 2002 saaneen Raili Mikkasen uutuuskirja ilmestyy.  Nuortenromaani Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi) avaa Canthin 12-vuotiaan tyttären Ellin näkökulmaa. Isän kuoltua perhe muuttaa Jyväskylästä Kuopioon. Uusi ympäristö tuntuu Ellistä tyrmistyttävän erilaiselta, eikä luvassa ole tasaista elämää: äidin toiminta ja ystäväpiiri vaikuttaa myös seitsemän lapsen elämään.

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Hanasaaren kulttuurikeskuksen Svenska nu -verkosto tuottaa opetuskäyttöön ruotsinkielisen materiaalipaketin, joka valaisee Minna Canthin perintöä yhteiskunnallisten ja kulttuuristen ilmiöiden kautta. Svenska nu -verkosto tukee ruotsin kielen opetusta tarjoamalla kouluille ruotsinkielisiä kulttuurielämyksiä ja tuottamalla täydentävää materiaalia opetuksen tueksi.

Lisätietoja: Liisa Suomela, liisa.suomela [at] hanaholmen.fi