Kolmatta kertaa jaettavan Minna Canth -palkinnon sai Maryan Abdulkarim

TIEDOTE
25.10.2019

Kolmatta kertaa jaetun Minna Canth -palkinnon sai vapaa kirjoittaja, taiteilija ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim. Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron palkinto annettiin Helsingin kirjamessuilla. Lisäksi Maryan Abdulkarim palkittiin Kalevala Korun lahjoittamalla, Kirsti Doukasin suunnittelemalla Canth-korusarjalla.

”Maryan Abdulkarim on Minna Canthin tavoin rohkea yhteiskunnallinen kirjoittaja ja keskustelija. Hän ottaa väsymättä kantaa naisten ja vähemmistöjen puolesta ja tekee epätasa-arvoa näkyväksi myös alueilla, joilla moni ajattelee tasa-arvon jo vallitsevan. Abdulkarimin näkemyksissä yhdistyvät vakuuttavasti oma kokemus ja fakta. Kuten Minna Canth, Maryan Abdulkarim on kulttuurin ja vaikuttamisen moniottelija. Abdulkarim toimii myös kansainvälisesti, ja tulevaisuudessa saamme varmasti nähdä häneltä vielä monia uusia avauksia”, palkintoraati sanoo perusteluissaan.

Minna Canth -palkinnon palkintoraatiin kuului edustajia eri järjestöistä, jotka tekevät työtään Minna Canthin avaamilla urilla: Kalevala Korusta, Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Journalistiliitosta, Suomen Kirjailijaliitosta, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO).

Lisätietoja
Hanna Korsberg, Minna Canthin seuran puheenjohtaja
Puheenjohtaja, Minna Canth -palkintoraati
hanna.korsberg [at] helsinki.fi

**

Minna Canth (1844 – 1897) oli kirjailija ja suomalaisen teatterin uudistaja. Hän oli myös menestyvä kauppias ja yrittäjä, vahvaääninen journalisti ja vähäosaisten puolustaja. Minna Canth on ainoa nainen, joka on Suomessa saanut oman liputuspäivän (19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon päivä). Keväällä 2019 tuli kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä.

”Minna Canth on vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolustaja, jonka ennakkoluuloton, yhteiskunnallisiin epäkohtiin rohkeasti puuttuva ajattelu on esikuvallista ja innoittavaa yhä edelleen. Minulle Minna Canthin elämäntyön merkitys kiteytyy hänen sanoihinsa: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.” Nämä viisaat sanat eivät ole päivääkään vanhentuneet. Ne ovat meidän aikamme naiselle yhtä totta kuin Canthin aikalaisille 1800-luvulla.”
– Jenni Haukio, Minna Canth 175 -juhlavuoden suojelija

**

Suomen Messusäätiö jakaa joka vuosi lähes 400 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Säätiön palkintoja ovat mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto sekä yllä mainittu Minna Canth -palkinto. Suomen Messusäätiö tukee myös Suomen kauneimmat kirjat -näyttelyä.


 

Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö, Waldemar von Frenckellin rahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.