Kom och lyssna på Minna Canth -debatten på Åbo bokmässan 6.10!

NYHETSBREV
26.9.2018

Kom och lyssna på Minna Canth-debatten på Åbo bokmässan! I detta nyhetsbrev fungerar böcker som temat, ett flertal verk om Minna Canth ska nämligen publiceras. Fortsätt läsa för att se allt det spännande som är på kommande!

Minna Canth på Åbo bokmässa lördagen den 6.10 kl. 13–14

Beskyddaren för Minna Canth 175-jubileumet, Jenni Haukio, är moderator i debatten VAD SKULLE MINNA GÖRA – den framstående kvinnans arv på 2010-talet. Deltagare i debatten är YLE-chefredaktör Jouko Jokinen, professor i skådespeleri vid Teaterhögskolan Elina Knihtilä och författare Minna Rytisalo, som nyligen publicerat sin roman Rouva C. om den unga Minna Canth.

Debatten i Auditoriet i Åbo mässcentrum lördagen den 6.10.2018 kl. 13–14.

YLE sänder en direktuppspelning av debatten. Debatten finns efter sändningen tillgänglig även på Yle Arenan.

Nya böcker om Minna Canth och hennes liv i Finland under 1800-talet

Nya verk om Minna Canth publiceras fortfarande. I verken behandlas Minna Canth, hennes personlighet, produktion och betydelse för den finländska kulturen och hela samhället.

Minna Rytisalos andra roman Rouva C. (Gummerus) handlar om dottern till en piga och bomullsförsäljare och äktenskapet med hennes lärare. Familjen växer, men samtidigt växer viljan att verka utanför hemmet mycket mer. Rouva C. är en kärlekssaga och en skildring om vänskap.

I slutet av september publiceras i sin tur barnens faktabok MINNA! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos), som Leena Virtanen skrivit och Sanna Pelliccioni illustrerat. Verket berättar om en Minna Canths dag i Kuopio år 1888 och frågar vad vi kunde lära oss och lära vidare om Minna Canths ideologier även idag.

Gummerus jubilerar Minna Canths märkesår genom att publicera en ny samling av hennes noveller också i januari 2019. Samlingen redigerad av Minna Maijala lyfter fram speciellt Canths intresse för människopsyket och den dåtida läkarvetenskapen. I samlingen ingår Maijalas omfattande inledning där bakgrunder för Canths karaktärer och deras öden redogörs.

Skriv ned i din kalender: Medborgarfest till äran av Minna i mars 2019

På måndagen den 18.3.2019, dagen före Minna Canths 175-årsdag, firas det i Nationalteatern, välkommen med!

Den konstnärliga ledaren för huvudfesten är Juha Hurme, som tillsammans med sin arbetsgrupp framför ett urval fragment av Canths produktion. Hurme lovar att skapa en överraskande bild om författaren genom sina klipska val. Dessutom innebär kvällens program ett uruppförande som Anna-Mari Kähärä komponerat för två körer, Philomela och KYN. Styckets texter är från Canths brev. Körerna leds av Kaija Viitasalo (KYN) och Marjukka Riihimäki (Philomela).

Huvudfesten är en medborgarfest öppen för alla och biljettsläppet är i oktober.

—————————————————-

Beställ vår nyhetsbrev av Minna Canth och hennes jubileumsår!
Nyhetsbrevet skickas 4 – 10 gånger om året.

Följande nyhetsbrev utkommer i oktober 2018.

Minna Canth -sällskapet har arrangerat evenemang till ära av Minna Canths 175-jubileumår och har främjat samarbete. Syftet med sällskapet är att väcka intresse för Minna Canths livsverk och undersökning av det.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö och Waldemar von Frenckells stiftelse
har finansierat Minna Canth 175 -Jubileumsåret.