Minna Canth -aktiviteter för hela resten av året

NYHETSBREV
20.5.2019

 

Minna Canth -aktiviteter för hela resten av året

Kuopio är fyllt av aktiviteter med Minna Canth -tema! Utöver utställningen i Kvartersmuseet pågår förberedelser för en Minna Canth -opera och planerna för renoveringen av Minna Canths hus har framskridit. Den 175-åriga Canth firas även på andra håll i Finland, läs mer i vårt nyhetsbrev!

Canths festivalvecka i Otava inleds idag!

Kustannusosakeyhtiö Otava firar Minna Canth hela veckan i Otavas bokhandel och bokcafé. På söndagen den 26.5. firar vi alla Minnors namnsdag, så Otava har organiserat en fönsterutställning med de första utgåvorna av Minna Canths verk och hennes porträtt.

Bokhandeln har under hela veckan specialerbjudanden, och i det nya bokcaféet erbjuds möjlighet att avnjuta Minna Canth -kaka och kaffe.

Kom på besök till Otava (Nylandsgatan 8-10, Helsingfors)!

Tre Canth-utställningar visas

Minna Canths Kuopio -utställning visas på Kuopio Kvartersmuseum till och med den 3.11. Utställningen fokuserar på Canths och hennes närståendes liv i Kuopio. Korrespondensen mellan Canth och hennes närstående har använts som grund för utställningen.

Fram till slutet av året visar Nationalbiblioteket utställningen Vad läste Minna Canth?, som har förverkligats i samarbete med Minna Canth -sällskapet. Canth behärskade flera språk, och läste ivrigt såväl inhemsk som utländsk litteratur och tidskrifter. Hon introducerade många nya tankar i den finländska konversationen. Utställningen kan ses i Nationalbibliotekets huvudbyggnads Café Rotundas utrymmen. Fri entré under bibliotekets öppettider.

Fram till slutet av året visas även i Teatermuseet en utställning med Minna Canth -tema: Hela Canth – En sjudande kropp och själ.

År 2019 är fyllt av Canth

Sammattis sommarteater, eller egentligen Vaahterateatteri på Sammattis Samponmäki, uppför pjäsen Prästens familj av Minna Canth. Premiären är 15.6. Den av Heini Tola dramatiserade versionen är regisserad av Anna Rimpinen. Föreställningarna pågår bara till den 7.7., så det lönar sig att skaffa biljetter snart!

Även i november uppmärksammar man Canth, eftersom temat för bokmässan i Minna Canths studieort Jyväskylä är Canths fras ”Frihet, jämlikhet, kärlek – kommer de någonsin att hända i denna onda värld!”

Den förnyade bokmässan ordnas i Jyväskylä paviljong den 22-24 november 2019.

Firandet och uppmärksammandet av Canth fortsätter även efter jubileumsåret. Savo-ooppera ry håller på att producera en Minna Canth -opera, vars premiär i nuläget ser ut att bli år 2021. Dessutom har Minna Canthin talo ry fått en donation på 30 000 euro med vars hjälp man främjar  restaureringen av Canths hus. Målet är att Canths hus i Kuopio igen tas i bruk på ett till sin historia passande sätt.

Nationalbiblioteket digitaliserar jämställdhetspublikationer

Alla publikationer från Rådgivande kommittén för jämställdhet är nu digitaliserade och publicerade i jämställdhetens tecken, vid 175-årsfirandet av Minna Canths födelse, som en egen samling i Nationalbibliotekets digi.kansalliskirjasto.fi -tjänst. Materialet kan läsas i friexemplarsbiblioteken och runtom i hela Finland.

Projektets mål var att permanent lagra Delegationen för jämställdhetsärendens publikationer och publicera dem i digital form på nätet för forskares och medborgares användning. Projektet förverkligades under åren 2017‒2019 och nu har målet uppnåtts!

Mer information: Pirjo Karppinen, pirjo.karppinen [at] helsinki.fi

Canths dotter som huvudperson i ungdomsroman

Utbudet av nya böcker om Minna Canths liv och produktion kompletteras i september 2019, då Raili Mikkanens nya bok som år 2002 tilldelades Finlandia-priset för barn och ungdomslitteratur ges ut.

Ungdomsromanen Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi) erbjuder Canths 12-åriga dotter Ellis perspektiv. När fadern dör flyttar familjen från Jyväskylä till Kuopio. Den nya miljön känns för Elli väldigt annorlunda, och det blir inget stabilt liv: mor Minna och vänkretsen påverkar även de sju barnens liv.

En annan glad litteraturnyhet är att Aamulehtis Tulenkantaja -litteraturpris tilldelades Minna Rytisalos roman, Rouva C. Priset ges årligen en bok som enligt juryn har chansen att nå framgång utomlands.

Föreslå följande Minna Canth -vinnare!

Minna Canth -priset delas för tredje gången ut i oktober 2019. Priset på 5 000 euro, finansierat av Stiftelsen Finlands Mässa, tilldelas en person vars arbete som författare, entreprenör eller samhällspåverkare inspirerar till att skapa ett allt bättre Finland i Minna Canths djärva anda.

Förslag till pristagare med motivering kan skickas till Hanna Korsberg, juryns ordförande, hanna.korsberg [at] helsinki.fi senast den 31.8.

Tack så mycket!

Minna Canth seura ry och festkommittén uttrycker sitt varma tack till alla som deltog i firandet. Minna Canths livsarbete kan – och bör! – firas och lyftas fram varje dag under året.

Den 175-åriga författaren, entreprenören och samhällspåverkaren har firats med pompa och ståt. Vi är oerhört glada över hur många aktörer, såsom författare och förlag, teatrar, museer, bibliotek, media, evenemangsarrangörer, föreningar och företag har lyft fram Canths betydelse.

Minna Canth seura ry inledde planeringen av festligheterna för tre år sedan. Sällskapets festivalkommittées arbete avslutas i och med sommaren, och de sociala mediekontona i facebook och twitter tas ur bruk.

Sällskapet och festkommittén uttrycker sitt varma tack till alla som deltog i firandet.

Du kan i din egen verksamhet och inom din egen krets skapa ett bättre Finland och en bättre värld i Minna Canths djärva anda.

 

Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää.

Minna Canth

 


Minna Canth -sällskapet har arrangerat evenemang till ära av Minna Canths 175-jubileumår och har främjat samarbete. Syftet med sällskapet är att väcka intresse för Minna Canths livsverk och undersökning av det.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiöWaldemar von Frenckells stiftelse
och undervisnings- och kulturministeriet har finansierat Minna Canth 175 -Jubileumsåret.