Minna Canth -toimintaa koko loppuvuosi!

UUTISKIRJE
20.5.2019

Kuopio on pullollaan Minna Canth -aiheista toimintaa! Korttelimuseon näyttelyn lisäksi tekeillä on Minna Canth -ooppera sekä suunnitelmat Minna Canthin talon kunnostamisesta ovat edenneet. Myös muualla Suomessa juhlitaan 175-vuotiasta Canthia, lue lisää uutiskirjeestämme!

Canthin juhlaviikko Otavassa alkaa tänään!

Kustannusosakeyhtiö Otava juhlistaa Minna Canthia koko viikon Otavan kirjakaupassa ja kirjakahvilassa. Sunnuntaina 26.5. juhlitaan kaikkien Minnojen nimipäivää, joten Otava on järjestänyt ikkunanäyttelyn, jossa on esillä Minna Canthin teosten ensipainoksia ja hänen muotokuviaan.

Kirjakaupassa on koko viikon erikoistarjouksia ja uudessa kirjakahvilassa on mahdollisuus nauttia Minna Canth -kakkua sekä kahvia.

Tule käymään Otavassa (Uudenmaankatu 8-10, Helsinki)!

Kolme Canth-näyttelyä esillä

Minna Canthin Kuopio -näyttely on esillä Kuopion korttelimuseossa 3.11. asti. Näyttely keskittyy Canthin ja hänen läheistensä elämään Kuopiossa. Pohjana näyttelylle on käytetty Canthin ja hänen läheistensä kirjeenvaihtoa.

Vuoden loppuun asti on Kansalliskirjastossa esillä Mitä Minna Canth luki? -näyttely, joka on toteutettu yhteistyössä Minna Canthin seuran kanssa. Canth osasi useita kieliä, ja luki innokkaasti niin koti- kuin ulkomaistakin kirjallisuutta ja aikakauslehtiä. Hän toi monia uusia aatteita suomalaiseen keskusteluun. Näyttely on nähtävissä Kansalliskirjaston päärakennuksessa Café Rotundan tiloissa. Ilmainen sisäänpääsy kirjaston aukioloaikoina.

Niin ikään vuoden loppuun asti on nähtävissä Teatterimuseon Minna Canth -aiheinen näyttely Kokonainen Minna Canth – Kuohuva keho ja mieli.

Vuosi 2019 on täynnä Canthia

Sammatin kesäteatteri eli Vaahterateatteri Sammatin Sampomäellä esittää Minna Canthin näytelmän Papin perhe. Ensi-ilta on 15.6. Heini Tolan dramatisoiman version ohjaa ja Anna Rimpinen. Esityksiä on vain 7.7. asti, joten kannattaa hankkia liput pian!

Marraskuussakin muistetaan Canthia, sillä Minna Canthin opiskelukaupungissa Jyväskylässä kirjamessujen kattoteema on Canthin lause ”Vapaus, tasa-arvo, rakkaus – toteutuvatko ne koskaan tässä matoisessa maailmassa!”

Uudistuneet kirjamessut järjestetään 22.-24.11.2019 Jyväskylän paviljongissa.

Canthin juhlinta ja muistaminen jatkuu myös juhlavuoden jälkeenkin. Savo-ooppera ry on tuottamassa Minna Canth -oopperan, jonka ensi-ilta on näillä näkymin 2021. Lisäksi Minna Canthin talo ry on saanut 30 000 euron lahjoituksen selvitystyöhön, jolla edistetään Canthin talon entisöintiä. Tavoitteena on, että Canthin talo Kuopiossa pääsisi taas käyttöön historialleen sopivissa merkeissä.

Kansalliskirjasto digitoi tasa-arvojulkaisuja

Kaikki Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan julkaisut nyt digitoitu ja julkaistu Minna Canthin syntymän 175-vuotisjuhlinnan ja tasa-arvon merkeissä Kansalliskirjaston digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa omana kokoelmanaan. Aineistoja voi lukea vapaakappalekirjastoissa ja eri puolella Suomea.

Projektin tavoitteeksi asetettiin Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan julkaisujen tallentaminen pysyvästi ja niiden tuominen digitaalisena verkkoon tutkijoiden ja kansalaisten käytettäviksi. Projekti toteutettiin 2017–2019 ja nyt tavoite on toteutunut!

Lisätietoja: Pirjo Karppinen, pirjo.karppinen [at] helsinki.fi

Canthin tytär päähenkilönä nuortenromaanissa

Minna Canthin elämään ja tuotantoon liittyvä uutuuskirjojen tarjonta täydentyy syyskuussa 2019,  kun lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2002 saaneen Raili Mikkasen uutuuskirja ilmestyy.

Nuortenromaani Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi) avaa Canthin 12-vuotiaan tyttären Ellin näkökulmaa. Isän kuoltua perhe muuttaa Jyväskylästä Kuopioon. Uusi ympäristö tuntuu Ellistä tyrmistyttävän erilaiselta, eikä luvassa ole tasaista elämää: äiti Minnan toiminta ja ystäväpiiri vaikuttaa myös seitsemän lapsen elämään.

Muita iloisia kirjallisuus uutisia on se, että Aamulehden jakaman Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon sai Minna Rytisalon romaani Rouva C. Palkinto annetaan vuosittain teokselle, jolla on tuomariston mukaan mahdollisuuksia menestyä käännettynä ulkomailla.

Ehdota seuraavaa Minna Canth -palkinnonsaaja!

Minna Canth -palkinto jaetaan lokakuussa 2019 kolmannen kerran. Suomen Messusäätiön rahoittama 5000 euron palkinto myönnetään henkilölle, jonka työ kirjoittajana, yrittäjänä tai yhteiskunnallisena vaikuttajana innostaa rakentamaan yhä parempaa Suomea Minna Canthin rohkeassa hengessä.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi perusteluineen saa lähettää palkintoraadin puheenjohtajalle Hanna Korsbergille hanna.korsberg [at] helsinki.fi 31.8. asti.

Kiitos ja kumarrus!

Minna Canthin seura ry ja Minna Canth 175 -juhlatoimikunta kiittävät lämpimästi kaikkia juhlintaan osallistuneita. Minna Canthin elämäntyötä voi – ja pitää! – juhlia ja viedä eteenpäin jokaisen vuoden jokaisena päivänä.

175-vuotiasta kirjailijaa, yrittäjää ja yhteiskunnallista vaikuttajaa on juhlittu urakalla. Olemme suunnattoman iloisia, miten monet tahot, kuten kirjailijat ja kustantajat, teatterit, museot, kirjastot, media, tapahtumanjärjestäjät, yhdistykset ja yritykset ovat nostaneet esille Canthin merkitystä.

Minna Canthin seura ry aloitti juhlinnan valmistelun runsaat kolme vuotta sitten. Seuran juhlatoimikunnan työ päättyy nyt kesän tullen ja sen ylläpitämät sometilit facebookissa ja twitterissä jäävät pois käytöstä.

Seura ja juhlatoimikunta kiittävät lämpimästi kaikkia juhlintaan osallistuneita.

Sinä voit omassa toiminnassasi ja vaikutuspiirissäsi rakentaa parempaa Suomea ja maailmaa Minna Canthin rohkeassa hengessä.

Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää.
– Minna Canth

————————————————————

Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö, Waldemar von Frenckellin rahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.