Minna Canthin juhlavuosi on täynnä tapahtumia

UUTISKIRJE
18.2.2019

Minna Canthin juhlavuosi on täynnä tapahtumia

Minna Canthin 175. syntymäpäivä on jo ensi kuussa. Canthia juhlitaan monenlaisissa tapahtumissa, joista löydät tietoa nettisivuiltamme, juhlavuoden Facebook-sivulta ja Twitteristä.

Kuopion seudulla tapahtumat kootaan Kuopion kaupungin Seinälle. Sieltä saat lisätietoa esimerkiksi Minna Canthista ja Maria Jotunista kertovasta näytelmästä Minna ja Maria, sekä Kuopion korttelimuseon Suomen supernaisia – Minna! -kuvitusnäyttelystä.

Canth innostaa lukiolaisiakin. Vantaalaisen Vaskivuoren lukion oppilaat tuovat Minna Canthin Työmiehen vaimon näyttämölle kansainvälisenä naisten päivänä 8.3. Esityksen ohjaa Hanna Ryti ja tekstin on Minna Canthin näytelmästä sovittanut Heini Tola. Esitykset jatkuvat 27.3. saakka.

Työmiehen vaimo on edelleen ajankohtainen teos: ”yhä on niin, että kovaäänisemmän sana on laki ja että laki ohittaa liian usein etiikan.”

Lisätietoja: www.vaskivuorenesitykset.fi

Äidinkielen opettajain liitto julkaisee opetusmateriaalia Canthista

Minna Canthin teokset ovat edelleen vahvasti koulujen käytössä. Äidinkielen opettajain liitto (ÄOL) julkaisi kaksi vuotta sitten kouluille tarkoitetun erittäin suosituksi osoittautuneen painoksen Anna Liisa -näytelmästä. Tänä vuonna ÄOL julkaisee teoksen, joka sisältää kaksi hyvin erilaista Canthin näytelmää, Työmiehen vaimon ja Papin perheen. Näytelmistä laaditaan myös tehtäviä ja käsittelyvinkkejä opettajille.

Canthin aiheet ovat ikiaikaisia. Vaikka aika muuttuu, aiheet koskettavat vahvasti tämän päivän nuoria. Teos ilmestyy elokuussa 2019 heti lukuvuoden alussa.

Rouva C. ehdolla Vuoden kirja -palkinnon saajaksi

Minna Rytisalon romaani Rouva C. on yksi kolmesta ehdokkaasta Vuoden kirja -palkinnon saajaksi.

Raadin perustelut ovat seuraavat:

”Lehtorin rouva Canth elää onnelliseksi kasvavan avioliiton, jossa puolisot yhdessä työskentelevät tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Kannustavan hengenheimolaisen tuki vie rouvaa eteenpäin vielä silloinkin, kun työtä on jatkettava yksin. Edelläkävijän osa ja itsensä alttiiksi asettaminen ei vaadi paljon, vaan kaiken. Vaikuttava romaani avaa ikkunan historiallisen henkilön yksityiseen maailmaan.”

 

***

Mitä Canth vaatisi poliitikoilta?

Vaalit lähestyvät. Minna Canth oli rohkea vaikuttaja, joka nosti esiin yhteiskunnallisia epäkohtia näytelmissään ja lehtikirjoituksissaan. Millaisia vaalilupauksia sinä voisit vaatia poliitikoilta Minna Canthin hengessä?

 

————————————————————

Haluaisitko jatkossa uutiskirjeemme sähköpostiisi? Liity postituslistallemme ja pysyt kartalla Minna Canth -asioissa!

Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö, Waldemar von Frenckellin rahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.