Tule kuulemaan Minna Canth -keskustelu Turun kirjamessuilla 6.10.

UUTISKIRJE
26.9.2018

Tule kuulemaan Minna Canth -keskustelua Turun kirjamessuille! Kirjat ovat tämän uutiskirjeen teema, sillä Minna Canthista on ilmestymässä lukuisia uusia teoksia. Jatka lukemista ja näet, mitä kaikkea jännittävää on tulossa!

Minna Canth Turun kirjamessuilla lauantaina 6.10. klo 13–14

Jenni Haukio, Minna Canthin 175 -juhlinnan suojelija, moderoi Turun kirjamessuilla keskustelun MITÄ MINNA TEKISI – Suurnaisen perintö 2010-luvulla. Mukana ovat YLEn uutispäätoimittaja Jouko Jokinen, Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä sekä kirjailija Minna Rytisalo, jonka romaani nuoresta Minna Canthista Rouva C. on juuri ilmestynyt.

Keskustelu Turun messukeskuksen Auditoriossa lauantaina 6.10.2018 klo 13–14.

YLE striimaa keskustelun suorana lähetyksenä. Se on myöhemmin nähtävissä myös Yle Areenassa.

Uusia kirjoja Minna Canthista ja hänen elämästään 1800-luvun Suomessa

Uusia teoksia Minna Canthista ilmestyy jatkuvasti. Teoksissa käsitellään Canthia, hänen persoonaansa, tuotantoaan ja merkitystään suomalaisessa kulttuurissa ja koko yhteiskunnassa.

Minna Rytisalon toinen romaani Rouva C. (Gummerus) kertoo piian ja pumpulikauppiaan tyttären avioliitosta opettajansa kanssa. Perhe kasvaa, mutta samalla kasvaa halu tehdä kodin ulkopuolella paljon enemmän. Rouva C. on rakkaustarina ja ystävyyden kuvaus.

”Olen kiinnostunut vahvojen naisten tarinoista. Tahdon tuoda fiktion keinoin näkyville, miten vahvuus kasvaa sille annetussa tilassa ja miten uhma vaatii vielä enemmän. Minna Canthin elämään mahtui suuria mullistuksia, rohkeita valintoja sekä surua ja menetystä. Perhe-elämän ja taiteilijuuden yhteensovittaminen on edelleen ajankohtainen teema, samoin kuin naisen paikka, puhumattakaan tyttöjen oikeuksista ja itsemääräämisvallasta”, Rytisalo kertoo.

Syyskuun lopulla ilmestyy puolestaan Leena Virtasen kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lasten tietokirja MINNA! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos). Se kertoo yhdestä Minna Canthin päivästä Kuopiossa vuonna 1888 ja kysyy, mitä voisimme oppia ja opettaa Canthin aatteista nykyäänkin.

Gummerus juhlistaa kirjailija Minna Canthin merkkivuotta julkaisemalla myös tammikuussa 2019 uuden kokoelman hänen harvinaisempia novellejaan. Minna Maijalan toimittama kokoelma nostaa esiin erityisesti Canthin kiinnostusta ihmisen psyykeä ja ajan lääketiedettä kohtaan. Kokoelmaan sisältyy Maijalan laaja esipuhe, jossa taustoitetaan Canthin henkilöhahmoja ja heidän kohtaloitaan. Novellien syvä ihmistuntemus korostaa Canthin kirjallisen työn klassista ajattomuutta ja nostaa hänet dialogiin monien maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa.

Katso nettisivuiltamme tuorein lista kirjaprojekteista ja Minna Canth -tapahtumista!

Merkitse kalenteriisi: Kansalaisjuhla Minnan kunniaksi maaliskuussa 2019

Maanantaina 18.3.2019, Minna Canthin 175-vuotispäivän aattona, juhlitaan Kansallisteatterissa. Tervetuloa mukaan!

Pääjuhlan taiteellinen vastaava on Juha Hurme, joka työryhmineen esittää valikoiman katkelmia Canthin tuotannosta. Hurme lupaa ovelilla valinnoillaan muodostaa yllättävän kuvan kirjailijasta. Lisäksi illan ohjelmassa on Anna-Mari Kähärän säveltämä kantaesitys kahdelle kuorolle, Philomelalle ja KYN:lle. Teoksen tekstit ovat Canthin kirjeistä. Kuoroja johtavat Kaija Viitasalo (KYN) ja Marjukka Riihimäki (Philomela).

Pääjuhla on kaikille avoin kansalaisjuhla, jonka liput tulevat myyntiin lokakuussa.

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy lokakuussa 2018.

Haluaisitko jatkossa uutiskirjeemme sähköpostiisi? Liity postituslistallemme ja pysyt kartalla Minna-asioissa!
————————————————————
Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö ja Waldemar von Frenckellin rahasto.