YLE streamar Minna Canth 175-fest 18.3.

NYHETSBREV
7.3.2019

 

YLE streamar Minna Canth 175-fest 18.3.

Man kan delta i den slutsålda Minna Canth 175-festen från den egna hemarenan eller på Nationalteaterns Lavaklubi som ordnas måndagen den 18.3. på Kanttilaklubi.

YLE streamar evenemanget med början kl 19 på YLE Arenan och inspelningen går att se efteråt på YLE Teema 19.3 kl 14 eller som inspelning på Arenan.

I festen tolkas Minna Canths värld genom miniatyrpjäser, tal och sång. På scenen står bl.a. regissören och författaren Juha Hurme, jubileumsårets beskyddare fru Jenni Haukio, Yleisradios verkställande direktör Merja Ylä-Anttila samt en storkör bestående av Philomela och KYN.

Förutom från den egna soffan kan man även följa festen även på Nationalteterns Lavaklubi. Minna Canthin talo ry (Minna Canths hus rf) arrangerar kl 16-00 den första Kanttilaklubi, där en rad välkända gäster avslöjar aspekter av Kanttila, Minna Canth och frihet. Kvällens värdinna är styrelseordföranden för Minna Canthin talo ry, kulturentreprenör Anja Lappi. Streamingen från festen börjar kl 19.00.

Kanttilaklubi är ett utmärkt ställe för både för- och efterfest om man fått en biljett till själva festen.

Mera Canth-produkter: Canth-mönster av Eurokangas börjar säljas i mars

Vinnarna i den av Eurokangas arrangerade designtävlingen har valts, och tygerna som designats i Minna Canths modiga anda börjar säljas i mars. I tävlingen efterlystes fräscha sätt att förkroppsliga Canth och hennes värderingar.

Canth var på sin tid en framgångsrik företagare, som förvandlade en trådaffär i ekonomiska svårigheter till en tyg- och accessoarbutik. Eurokangas textiler firade mångsidigt Canth och hennes livsverk.

Minna Canths jubileumsprodukter finns även hos andra företag. Kiertis Minna Canth-disktrasor och Mokkamestarits kaffe kan köpas såväl från nätbutiker som från försäljningspunkter på festen.

Teatterimuseets nya Canth-utställning öppnar den 19.3.

I Teatermuseet öppnas en utställning på Minna Canthdagen den 19.3. Hela Canth – En sjudande kropp och själ. I Canth-utställningen och den samtidigt hållna utställningen om Aleksis Kivi Ny syn på Kivi presenteras två av de mest anmärkningsvärda aktörerna under det finskspråkiga dramats och litteraturens begynnelse.

Hela Canth – En sjudande kropp och själ ger Minna Canth och hennes produktion ett nytt perspektiv genom kroppsliga frågor. Sinnebilden av Canth är ofta tämligen okvinnlig och kroppslös. Hon uppfattas som en samhällelig amazon, som t.ex. Eino Leino beskriver som den mest maskulina i den tidens anda. Utställningen lyfter fram Canths tankar om sinnlighet, kyskhet, motion och kroppens välbefinnande.

Canth förespråkade jämlikhet och ansåg att både män och kvinnor hade rätt till en frisk och stark kropp. Hon ansåg att motion var nödvändigt för att uppnå dessa. Utställningen öppnar även Canths intresse för läkekonsten och den tidens sedlighetsdiskussion. Canth följde med den internationella diskussionen även inom dessa teman. Hon deltog i diskussionen såväl genom sin skönlitterära produktion som genom sina artiklar.

Genom utställningen bekantar sig besökaren med Canths tankar och den människobild som framträder i hennes verk. I synnerhet kvinnobilden i Canths verk granskas på ett nytt sätt genom kroppsligheten som framställs på scenen.

Utställningen har förverkligats i samarbete mellan Teatermuseet, Helsingfors Universitet, Aaltouniversitetet och Minna Canth-sällskapet.

Utställningen är öppen 20.3.2019–5.1.2020

 


Beställ vår nyhetsbrev av Minna Canth och hennes jubileumsår!
Nyhetsbrevet skickas 4 – 10 gånger om året.

Minna Canth -sällskapet har arrangerat evenemang till ära av Minna Canths 175-jubileumår och har främjat samarbete. Syftet med sällskapet är att väcka intresse för Minna Canths livsverk och undersökning av det.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiöWaldemar von Frenckells stiftelse
och undervisnings- och kulturministeriet har finansierat Minna Canth 175 -Jubileumsåret.