YLE striimaa Minna Canth 175 -kansalaisjuhlan 18.3.

UUTISKIRJE
7.3.2019

YLE striimaa Minna Canth 175 -kansalaisjuhlan 18.3.

Loppuunmyytyyn Minna Canth 175 -kansalaisjuhlaan on mahdollista osallistua omasta kotikatsomosta tai Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestettävältä Kanttilaklubilta 18.3. maanantaina.

YLE striimaa tapahtuman klo 19 alkaen YLE Areenassa, ja tallenne on katsottavissa jälkikäteen YLE Teemalta 19.3. klo 14 tai taltiointina Areenasta.

Kansalaisjuhlassa Minna Canthin maailmaa tulkitaan pienoisnäytelmin, puhein ja lauluin. Lavalla ovat muun muassa ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme, juhlavuoden suojelija, presidentin puoliso rouva Jenni Haukio, Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sekä Philomelan ja KYN:in muodostama suurkuoro.

Oman sohvan lisäksi juhlaa voi seurata Kansallisteatterin Lavaklubilla. Minna Canthin talo ry järjestää klo 16-00 ensimmäisen Kanttilaklubin, jossa joukko nimekkäitä vieraita tuo esiin näkökulmia Kanttilasta, Minna Canthista ja vapaudesta. Iltaa emännöi Minna Canthin talo ry:n hallituksen puheenjohtaja, kulttuurialan yrittäjä Anja Lappi. Klo 19.00 alkaa striimi Kansalaisjuhlasta.

Kanttilaklubi on erinomainen paikka etkoille ja jatkoille, jos on saanut käsiinsä lipun itse Kansalaisjuhlaan.

Lisää Canth-tuotteita: Eurokankaan Canth-kuosit myyntiin maaliskuussa

Eurokankaan järjestämän suunnittelukilpailun voittajat on valittu, ja Minna Canthin rohkeassa hengessä suunnitellut kankaat tulevat myyntiin maaliskuussa. Kilpailussa etsittiin raikkaita tapoja ilmentää Canthia ja hänen arvojaan.

Canth oli aikanaan menestyvä yrittäjä, joka muutti talousvaikeuksissa olleen lankakaupan kangas- ja asusteliikkeeksi. Eurokankaan tekstiilit juhlistavat monipuolisesti Canthia ja tämän elämäntyötä.

Minna Canthin juhlatuotteita on myös muilla yrityksillä. Kiertin tiskirättejä ja keittiöpyyhkeitä sekä Mokkamestareiden Minna Canth -kahvia on ostettavissa niin nettikaupoista kuin myyntipisteiltä Kansalaisjuhlasta.

Teatterimuseon uusi näyttely Canthista avautuu 19.3.

Teatterimuseossa avataan Minna Canthin päivänä 19.3. näyttely Kokonainen Canth – Kuohuva keho ja mieli. Canth-näyttely sekä samaan aikaan esillä oleva Aleksis Kivestä kertova Kivi kääntyy -näyttely esittelevät kaksi suomenkielisen draaman ja kirjallisuuden alkuvuosien merkittävintä vaikuttajaa.

Kokonainen Canth antaa uuden näkökulman Minna Canthiin ja hänen tuotantoonsa kehollisuuden kysymysten kautta. Mielikuva Canthista on usein varsin epänaisellinen ja ruumiiton. Häntä pidetään yhteiskunnallisena amatsonina, jota esimerkiksi Eino Leino kuvaa miehekkäimmäksi aikansa hengeksi. Näyttely nostaa esiin Canthin ajatukset aistillisuudesta, siveellisyydestä, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista.

Tasa-arvoa peräänkuuluttaneen Canthin mukaan sekä miehillä että naisilla oli oikeus terveeseen ja vahvaan kehoon. Hän piti liikuntaa välttämättömänä sen saavuttamiseksi. Näyttely avaa myös Canthin kiinnostusta lääketieteeseen ja ajan siveellisyyskeskusteluun. Myös näissä teemoissa Canth seurasi kansainvälistä keskustelua ja osallistui keskusteluun sekä kaunokirjallisessa tuotannossaan että artikkeleissaan.

Näyttelyssä kävijä tutustuu Canthin elämään ja ajatuksiin sekä teoksissa ilmenevään ihmiskuvaan. Erityisesti Canthin teosten naiskuvaa tarkastellaan tuoreella tavalla näyttämöllä esitetyn kehollisuuden kautta.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Teatterimuseo, Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Minna Canthin seura.

Näyttely on avoinna yleisölle 20.3.2019–5.1.2020.

 

————————————————————

Haluaisitko jatkossa uutiskirjeemme sähköpostiisi? Liity postituslistallemme ja pysyt kartalla Minna Canth -asioissa!

Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja yhteistyön kipinää on ollut nostamassa Minna Canthin seura. Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta Minna Canthin elämäntyötä ja sen tutkimusta kohtaan.

Minna Canth 175 -juhlavuoden juhlintaa ovat rahoittaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Otavan Kirjasäätiö, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kalevala Korun kulttuurisäätiö, Niilo Helanderin säätiö, Waldemar von Frenckellin rahasto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.